‘De toekomst van marketing’ – op 26 Januari 2016 – was een dagprogramma vol nieuwe en bekende inzichten. Waar uitgelegd werd dat email zeker niet dood is, zolang het maar relevant en gewenst is. En waar we de nieuwste inzichten kregen over echte hyperpersonalisatie en cross-mediale campagnes. De toekomst van marketing is veel meer dan marketing alleen.

Tias (onze voorzitter) blies de boxen op en opende de bijeenkomst. Frans Reichardt, de moderator adviseerde het publiek ‘blijf vanavond voor je cadeautje en het avond programma is puik – de middag is maar zozo’. De toekomst verandert en dat vraagt aansluiting bij de jonge generaties, iot en bigdata. Frans vindt dat er heel veel gebeurd en dat het ons allemaal raakt. Learn, connect en create is het mantra van de dag. De toekomst van marketing is reeds aanwezig, de creatie gebeurt door ons allen. Beetje preken van Frans -;) Ook het publiek was gevraagd hoe zij de toekomst zien; de antwoorden liggen uiteen: digitaal, direct, connected, crossmediaal, regenboogkleurig zegt Joeri! Roxanne wilde haar keuze eigenlijk wijzigen maar ook haar ‘gezellig’ werd uitgelicht.

 

De middag begon goed, met de Keynote spreker Joeri Van den Bergh en zijn presentatie ”Who’s up next?”

Joeri presenteerde over zijn boek, ‘how cool brands connect’, dat antwoord geeft op de vraag zijn de generaties nou echt anders? Om echt antwoord te krijgen heeft hij een studie laten doen in meerdere landen. In het onderzoek is gekeken maar generatie x,y,z en babyboomers. Zelf is hij generatie x. Generatie y en z zijn de grote groepen die bepalend zijn voor de komende 3 decenia. Youri stelt het publiek vragen met gebruik van breeksticks, leuk! Kinderen vinden dat ze meer invloed hebben op de keuze van voeding bij ouders dan technologie. Gen z is gefocust op snappyness(snapchat) – snel, kort, focus, intelligent, ongeduldig. Meest gebruikte woord in messaging is een icoon. Iedereen kreeg een emoji masker en leert dat mensen die emojis gebruiken meer sex hebben volgens zijn onderzoek. Emphemeral media is de manier om generatie z en y te bereiken. Geef ze een korte boodschap, max 10 sec. Ongeduld is overal terug te zien in het dagelijks leven. Het moet steeds sneller, zoals bij Starbucks van te voren bestellen. Maar goede content kan de aandacht ook langer vast houden.

Verder dromen de jonge generaties van een betere samenleving, voelen ze zich minder gender specifiek (bv boyfriend jeans die vrouwen dragen en nu gekopieerd worden door mannen). Merken begrijpen dat #likeagirl / krachtige vrouwen een winstgevende doelgroep is, kijk maar eens deze film die hij liet zien. (Female impowerment linkje toevoegen). Uit de verschillende vragen van het onderzoek blijkt hoe verschillende generaties denken. Zoals het 141 (one for one) concept – koop er 1 en doneer er 1 – van o.a. Tomas shoes. Er is meer binch-gedrag en tegelijkertijd zie je een tegenbeweging – minder, langzamer.

Wat je echt moet weten van generatie Z?

  1. Ze dromen van betere wereld – macro positionering nodig
  2. Snappyness – elk merk een content merk
  3. Personalisatie – ik creëer zelf iets (me-economy voor gen z) – micro-positionering nodig / beta idee.

De voorbeelden die Youri laat zien van brands wat zij ontwikkelen voor de gen’s y/z laat zien dat het allemaal draait om me, lokaal, persoonlijk, imperfect, authentiek, bewerkbaar, samenwerking. En een opkomst van de Failosophy; het is goed om fouten te maken, je leert ervan. Dat is het adagium van de jongste generaties, bv middels een fuck-up night. Er zijn 30 miljoen fail-video’s op YouTube. Zoek er maar eens naar. De nieuwe manier van communiceren; je wordt beter van failures.

Op basis van het verhaal van Joeri zal zijn nieuwe boek zeker onze aandacht langer dan 10 sec vasthouden.

Dylan Damsma – autopilot hq

Dylan is marketing technologist en helpt bedrijven marketing automation te doorgronden en implementeren. Waarom moet je een customer journey automatiseren? Zijn antwoord: helderheid en het begrijpen van je klant. Welke emoties heeft de klant bij elk touchpoint? Weten wat hij nodig heeft en wat hij koopt. Zet de voorwaarden van een goede journey uit, bepaal de flow en bouw een marketing tool in. Je wilt je klanten door de flow laten gaan op basis van acties. Vervolgens moet je gaan bepalen wat de impact is van de inspanning door de juiste analytics. Key is alles testen en zijn advies is 1 meting per keer en gebruik benchmarking. Zijn mening is dat MA de basis is van toekomstige innovatie. Het is duidelijk dat elk bedrijf hier iets mee zou moeten, maar de meeste zullen nog wel zoekende zijn hoe dit effectief in te zetten. Interessante opmerking vanuit de branche dat de business 80% educatie is als MA-tool leverancier.

Rogier Visser – Community Network

Rogier begint zijn verhaal dat de toekomst van marketing voorspellen erg lastig is, maar hij is geïnspireerd geraakt door het verleden. Hij speelde dit filmpje van Steve Jobs, die jaren geleden al voorspelde wat de rol van het internet zou zijn, als verbindende schakel tussen mensen en content. Rogier toonde een voorspelling uit 2006 dat user-generated content interessant zou worden voor adverteerders. In 2007 was er een voorspelling dat sociaal networks het niet zou worden, omdat het te veel impact op de levens zou hebben. In 2008 werd er 1,8 miljard besteed aan social-advertising, nu is dat volgens Rogier meer dan 20 miljard. 2010 rees de vraag wat een bedrijf kan met social networks!? 2011 hadden de grootste 25 merken  meer dan 800.000 likes. Rogier schets verder zijn reis van de afgelopen 4 jaar, van website bouwen tot multi-device en multi-platform. Waarom moet je als merk een community hebben? Is er een reden waarom jouw gebruikers naar jouw platform zouden komen. Rogier laat een filmpje van redbull zien, waarbij hij de koppeling maakt tussen merk en 2 verschillende sporten. Ook voorbeelden van Sensation, star wars, Nike onderbouwen zijn verhaal, dat merken succesvol kunnen zijn door ze te koppelen met de emotie van mensen op hun passie. Maar ook  aan elkaar te verbinden met natuurlijk als ultieme doel conversie. Data, conversie, merkbeleving en engagement zijn de drivers om social media in te zetten, zegt Rogier.

 

Niels de Greef – Park Fly Rent

Park Fly Rent is een autoverhuurbedrijf zonder auto’s waar je gratis je auto kunt parkeren. Het heeft de accenture innovation award gewonnen. En Niels de eigenaar komt ons zijn verhaal vertellen. Hij werd geïnspireerd doordat zijn parkeerkosten bij de luchthaven meer kosten dan zijn retourvlucht.. Zijn idee was, wat als ik de auto zou kunnen huren van diegene die zijn auto parkeert aan de andere kant van mijn vlucht. En daar is Park Fly Rent uit ontstaan. Hij droomt nu van een verbonden Europa, waar de productie van huurauto’s overbodig zijn. Hij begon met een test om te zien of mensen hun auto ter verhuur aan zouden bieden aan derde. Het boek leanstart-up diende als inspiratie. Heeft de 1ste website zelf in wordpress gebouwd. Zijn marketingbudget was €1000. Omschrijft de 1ste keer dat hij ‘zomaar’ de sleutels kreeg, zonder een echt bedrijf te zijn. Met die 1ste resultaten ging hij naar potentiële investeerders om budget los te krijgen om op te gaan schalen. Nu zijn ze met 7 man en een paar duizend klanten, maar nog steeds aan het testen. Deeleconomie en minder huurauto’s en eigen verzekering. Toen ging het mis! Na de lancering van de nieuwe site kreeg hij geen conversie meer!!! Uiteindelijk bleek dat het men niet ging om het sociale, maar juist om het gratis parkeren. Dus de nieuwe site stelt dat centraal. Hij bouwt nu trouwe klanten op, maar de eerste keer is eng. Zijn learnings, houdt het heel simpel en omarm de community gedachten – bv. bedanktbriefjes tussen de gebruikers. Huurders vinden zegt hij is heel makkelijk, de focus is op parkeerders. Zijn droom is in 2020 overal gratis parkeren en huren in heel Europa. Dit jaar wil hij de eerste vestiging in het buitenland openen. Kaizen en Lean- start-up zijn de filosofieën van het bedrijf. Hanteer op de site bij product of procesbeschrijvingen de content van de klant, niet eigen content. Zijn advies naar bedrijven; maak de efficiënte keuzes.

 

Manuel van Lijf – KLM

De key value in de klantreis is customer intimacy en daar wil KLM de beste in zijn. Dit doen ze dmv de 4 p’s: 1. het luchthaven proces, 2. projecten definiëren 3. als doel persoonlijker en no hassle. 4 zodat het toevoegt in alle pijlers.

De klantinzichten; meer contactmomenten, end to end consistente service, altijd connected, hybride consumenten en ‘open up’. Hij omschrijft het als een complex speelveld, ook omdat de context van alle factoren voortdurend wijzigen aan de klantkant. De grenzen tussen “on boord” en op de grond vervaagt, maar ook tussen vliegveld en vliegmaatschappij, tussen online en offline en op het vliegveld en niet op het vliegveld. En dat vertaalt KLM naar innovaties. Zoals de Seamless AirPort journey. Technologie ingezet voor het personeel om het verschil te maken, menselijke interactie drijft loyaliteit. Een voorbeeldproduct is een tracker voor in je koffer, zodat je altijd weet waar je koffer is. Een ander project is ibeacons i.s.m. Schiphol op de luchthaven – een luchthavennavigatie service. Robotics is een ander belangrijk thema voor KLM – bv. Service robots. KLM gaat dit jaar een test doen met een robot die iemand gaat begeleiden tijdens een transfer op Schiphol. Een andere innovatie is connectivity, KLM heeft hiervoor een bitebird device gemaakt, zodat je altijd online kunt zijn. Mooie slimme innovaties om echt de klantbehoefte om te zetten naar een heerlijke klantreis.

De Presentaties

Joeri Van den Bergh – auteur – “Who’s up next?”

Dylan Damsma – AutopilotHQ – “The Foundation of the Future”

Rogier Visser – Community Network

Jeroen Jansen – Capgemini – “ORCHESTRATING OMNICHANNEL ENGAGEMENT”

Niels de Greef –  ParkFlyRent – “Het nieuwe ondernemen”

Manuel van Lijf – KLM

 

 

De foto’s van de dag en avond

Deel dit ook op: